מאניה דיפרסיה והטיפול שיחזיר אתכם לחיים נורמטיביים

מה זה מאניה דיפרסיה?

מאניה דיפרסיה, או בשמה השני הפרעה דו קוטבית היא הפרעה נפשית המאופיינת בשיבוש במנגנון יציבות מצב הרוח הבא לידי ביטוי בגלים של מאניה (שמחה קיצונית) ודיפרסיה (דיכאון). שתי נקודות הקיצון הללו נוטות לשבש בצורה ניכרת את חייו של הסובל מדו קוטביות וללא טיפול עשויות להיות הרסניות. כאשר מאניה דיפרסיה מאובחנת נכון ובזמן ומטופלת ניתן בהחלט לחיות עם ההפרעה ולנהל אורח חיים נורמטיבי לחלוטין. טיפול מקצועי המשלב מגוון דיסציפלינות ושיטות טיפוליות יכול להחזיר למטופל את תחושת השליטה על חייו, לעזור להבין טוב יותר את הפרעה ולתמוך בחזרה לחיים פוריים ומלאי משמעות.

מאניה דיפרסיה
מאניה דיפרסיה

מה ההבדל בין שינויים רגילים במצב הרוח לבין מאניה דיפרסיה?

אין אדם אחד בעולם שלא חווה שינויים במצב הרוח שלו, מצב הרוח מטבעו נוטה לשינויים משעה לשעה, יום ליום ותקופה לתקופה. כולנו מכירים את תחושת הדכדוך והעצבות כמו גם את תחושת המסוגלות הגדולה והשמחה. אך עבור מי שלוקה במאניה דיפרסיה לא מדובר בשינויים "רגילים" אלא בעוצמת רגש חזקה מאוד שלא ניתן להתגבר עליה בשום דרך.

הדכדוך הופך לדיכאון של ממש, העצבות בלתי ניתנת להכלה והתוצאה היא פרק ארוך של דיפרסיה.

מהצד השני של הסקאלה תחושת מסוגלות הופכת לתחושה של "כל יכול" נטולת קשר למציאות, שמחה הופכת לאופוריה ללא סיבה וכושר השיפוט משתבש. כאן התוצאה היא התקף של מאניה.

 בעוד עבור רובנו, פרק קצר של דיכאון בעקבות משבר או אופוריה יחלפו ללא השפעות קשות על חיינו, השינויים במאניה דיפרסיה יכולים להיות פתאומיים להופיע ללא קשר למאורע כזה או אחר, השינויים במצב הרוח חדים וחזקים מאוד וביכולתם לשבש בצורה ניכרת את שגרת החיים ומהלכם התקין.

מהם הגורמים למאניה דיפרסיה?

בכל הנוגע לגורמים המדויקים להתפרצות הפרעות נפשיות, פעמים רבות, רב הנסתר על הגלוי. נראה כי אין אדם החסין לחלוטין בפני הופעתה של הפרעה נפשית ללא הבדל דת, גזע, מין, מעמד סוציו-אקונומי, השכלה, מקום מגורים או כל נתון אחר. עם זאת, מדע הרפואה הפסיכיאטרית הצליח בעשרות השנים האחרונות להצביע על מספר גורמים העלולים להעלות את הסיכוי לחלות במאניה דיפרסיה:

  • תורשה – כאשר יש בן משפחה שאובחן עם מאניה דיפרסיה, או כל הפרעת מצב רוח אחרת, הסיכוי להופעתה בקרב בני המשפחה אחרים גדל בכ-85%.
  • המוח ותפקודו – לסובלים ממאניה דיפרסיה ישנם שיבושים במוליכים הכימיים והעצביים במוח, שינויים במחזור השינה, ליקויים בתפקוד ומבנה המוח.
  • שינויים הורמונליים – כמו גיל ההתבגרות והריון ולידה.

מרבית המטופלים מאובחנים בתחילת שנות ה-20 שלהם לאחר התפרצות פתאומית של ההפרעה אך היא יכולה להופיע מגיל הנעורים ועד לגיל הזהב.

מהם התסמינים של מאניה דיפרסיה?

את התסמינים של ההפרעה מחלקים לשני חלקים- תסמיני דיפרסיה ותסמיני מאניה.

תסמיני דיפרסיה כוללים: עצבות עמוקה מאוד המאפיינת דיכאון, תחושת חוסר עניין בחיי היומיום, אנהדוניה (חוסר יכולת ליהנות), ייאוש, חוסר תקווה, “ראיית שחורות", קשיי ריכוז, תחושת ערך עצמי נמוכה מאוד, עייפות קשה, שיבושים בשינה, בכי בלתי נשלט, הזנחה עצמית והזנחה של הסביבה (טיפול בבית או בילדים למשל), מחשבות אובדניות וניסיונות אובדניים.

תסמיני מאניה כוללים: מחשבות גרדיוזיות, תחושת עליונות, אופטימיות מוגזמת ללא קשר למציאות, אושר גדול ללא כל סיבה, מרץ מוגבר, התקרבות פתאומית לדת או רוחניות כלשהי, פעילות יתר ואי שקט, יצר מיני מוגבר, חוסר תיאבון, ירידה בצורך לישון, אימפולסיביות, עיסוק בפעילויות הרסניות כמו הימורים, פעילות מינית מסוכנת, שימוש מופרז באלכוהול או צריכת סמים, תחושת מסוגלות מופרזת, דיבור מהיר ולא ברור, קשיי ריכוז.

במקרים נדירים תיתכן הופעה של מחשבות שווא והזיות, אלו סימנים של מצב פסיכוטי המחייב פניה מידית לקבלת עזרה מקצועית.

חשוב לזכור שבעוד שרשימת התסמינים נרחבת, לא כל מי שאובחן עם מאניה דיפרסיה יסבול מכל קשת התסמינים כמו כן, משך התסמינים וחומרתם אינדיווידואליים מאוד ונוטים גם להשתנות בין קבוצות גיל שונות.

הסוגים השונים של מאניה דיפרסיה

הפסיכיאטריה מבחינה בין שני סוגים עיקריים של מאניה דיפרסיה:

הפרעה בי פולארית מסוג 1 – שני גלים לפחות של הפרעה במצב הרוח בשנה. להפרעה יש אופי גלי, כלומר המטופל למעשה "מחלים" בין התקפי המאניה והדיפרסיה. עם השנים, עבור מרבית המטופלים ההפרשים בין הגלים מתקצרים והם נוטים יותר לדיפרסיה מאשר למאניה. זוהי הצורה החמורה יותר של ההפרעה, התקפי המאניה והדיפרסיה יכולים להמשך שבועות וחודשים וללא טיפול אפילו עד שנה.

הפרעה בי פולארית מסוג 2 – מאניה דיפרסיה קלה יותר, מאופיינת בעיקר באפיזודות דיכאוניות לצד היפומאניה (התרגשות קיצונית אך לא ברמת מאניה). ההפרעה נוטה להופיע בגיל ההתבגרות והנעורים המוקדם וקשורה גם לשימוש בסמים ולאכוהול.

ציקלוטימיה – צורה קלה של מאניה דיפרסיה המתבטאת בתקופות קצרות של היפומאניה ותסמיני דיכאון. שלא כמו בהפרעה פי פולארית סוג 1 או 2 מדובר בתסמינים קלים יותר שחולפים לאחר זמן קצר יחסית.

איך מאבחנים את ההפרעה?

כמו הפרעות פסיכיאטריות אחרות, גם מאניה דיפרסיה מאובנת אך ורק על ידי רופא פסיכיאטר. האבחנה נעשית על סמך תשאול לבחינת התסמינים ומשך הופעתם. הרופא יבקש מהמטופל לתאר את רגשותיו וחוויותיו, מצב הרוח שלו ותחושותיו בזמן התקף מאניה ודיפרסיה. בנוסף, הרופא ירצה לברר אודות ההיסטוריה המשפחתית, האם ישנם קרובים הסובלים ממאניה דיפרסיה (או הפרעות פסיכיאטריות אחרות), מתי אובחנו ומה חומרת ההפרעה. כמו כן, הרופא ישלח את המטופל לבדיקות גופניות שונות על מנת לשלול סיבות אחרות להופעת התסמינים (למשל גידול ברקמת המוח, שינויים בביוכימיה של הגוף ועוד).

מכיוון שמאניה דיפרסיה גורמת לשיבוש בתפיסת המציאות ולא רק לתנודות קיצוניות במצב הרוח, המטופל לא תמיד מודע לתסמינים שהוא חווה. לכן, ייתכן כי הרופא יבקש לשוחח גם עם בני משפחה ואנשים קרובים אחרים כדי לקבל תמונה מדויקת יותר ורחבה יותר של הופעתם, חומרתם ופרק הזמן שבו הם נמשכו.

האם אפשר למנוע את התפרצות ההפרעה?

כפי שראינו, הסיבות להתפרצות מאניה דיפרסיה לא לחלוטין מובנות לנו, ישנם אנשים רבים להם קרוב משפחה הסובל מהפרעת מצב רוח, חווים אירועים טראומטיים, נמצאים תחת לחץ נפשי כבד, שינויים הורמונליים ועוד ואינם מפתחים את ההפרעה. מצד שני, ישנם מטופלים במאניה דיפרסיה שסטטיסטית אין להם סיכוי גבוה ללקות בה ועדיין חווים התפרצות פתאומית וספונטנית. מכיוון שלא ניתן לחזות מראש מי ילקה בהפרעה ומי לא לא ניתן למנוע את הופעתה –  לכן המחקר והמאמצים ברפואה הפסיכיאטרית מתמקדים בטיפול ולא במניעה.

החדשות הטובות הן שאמנם לא ניתן למנוע את הופעתה של מאניה דיפרסיה, בהחלט ניתן לטפל בה בהצלחה גדולה מאוד. הטיפול יכול לשנות לחלוטין את חייו של המתמודד עם התקפי מאניה ודיפרסיה, להחזיר אותו "למסלול"] החיים התקין ולאפשר לו לחיות עם ההפרעה ולנהל חיים מלאים ובעלי משמעות.

איך מטפלים במאניה דיפרסיה?

הטיפול המודרני במאניה דיפרסיה כולל טיפול תרופתי, טיפול באמצעים טכנולוגיים שונים וטיפול נפשי-קוגניטיבי. את התכנית הטיפולית יקבע הרופא הפסיכיאטר בהתאם למצבו של המטופל, לחומרת התסמינים שהוא חווה ולרצונותיו וצרכיו.

  • תרופות: הרכיב החשוב ביותר בכל תכנית טיפולית במאניה דיפרסיה היא נטילת תרופות מאזנות. את התרופות יש לקחת בין אם חווים התקף או לא. הרופא המטפל יקבע את התרופות ומינונן ויעשה התאמות כנדרש במהלך כל ההליך הטיפולי. התרופות הנפוצות לטיפול במאניה דיפרסיה הן תרופות לייצוב מצב הרוח כדוגמת ליתיום, תרופות נוגדות פרכוסים כמו טגרטול, נוגדי דיכאון כמו פרוזק, נוגדי פסיכוזה כמו ריספרדל ותרופות הרגעה לנטילה בעיקר בזמן התקף כמו קלונקס.
  • גרייה מגנטית Transcranial magnetic) stimulation) או טיפול בנזעי חשמל (Electro Convulsive Therapy): במקרים נדירים, במידה ומצבו של המטופל אינו משתפר בעקבות נטילת תרופות, הרופא עשוי להמליץ על שיטות טיפול אחרות כגון גרייה מגנטית או טיפול בנזעי חשמל.
  • טיפול פרטני: חלק חשוב מאוד מהטיפול במאניה דיפרסיה הוא הטיפול הקוגניטיבי-רגשי. במסגרת הפגישות הפרטניות המטופל לומד להבין טוב יותר את ההפרעה, את התסמינים שהוא חווה, מקבל כלים מעשיים להתמודדות עם ההפרעה בחיי היומיום ובזמן התקף, דרכים לניהול ההפרעה מול אנשים אחרים, לזהות תפיסות שליליות ולהחליף אותן במחשבות חיוביות יותר. הטיפול הפרטי מהווה גם מקום בטוח לפריקת מתחים, המטפל הוא אוזן קשבת מקצועית ומכילה במצבי קושי ולחץ.
  • טיפול קבוצתי: עוזר למטופל להרגיש שהוא לא לבד, שיש עוד אנשים בעולם שמתמודדים עם אותם קשיים שהוא חווה. במהלך טיפול קבוצתי המטופלים לומדים אחד מהני תגובות למצבים שונים, מקבלים כלים להתמודדות עם ההפרעה מאלו שישי להם יותר שנות ניסיון איתה ומקבלים את ההזדמנות לשתף אחרים במצבם, רגשותיהם והאתגרים העומדים בפניהם.
  • טיפול משפחתי: הפרעה נפשית אצל אחד מבני המשפחה תשפיע על התא המשפחתי כולו. בעזרת טיפול משפחתי אפשר לקבל כלים טובים יותר להתמודדות עם קרוב המשפחה הלוקה בהפרעה, כיצד לעזור לו בזמנים מאתגרים, איך לנהל כעסים ומתחים בתוך המשפחה ובאופן כללי לקבל ידע ואינפורמציה אודות ההפרעה. המשפחה צריכה אוזן קשבת לא פחות מהמטופל ולעיתים קרובי המשפחה יעזרו כל אחד בטיפול פרטני.

איך אדע אם מישהו מהקרובים אלי סובל ממאניה דיפרסיה?

אחד התסמינים של מאניה דיפרסיה הוא שינויים בתפיסת המציאות. הלוקים בהפרעה לא רואים שההתנהגות שלהם אינה תקינה ויתקשו מאוד לפנות לקבלת עזרה. לכן, פעמים רבות אלו דווקא בני המשפחה או החברים הקרובים שפונים עבורם לעזרה מקצועית, שמובילים אותם לאבחון פסיכיאטרי ולתחילת הליך טיפולי. אם זיהיתם במי מקרוביכם את התסמינים של מאניה דיפרסיה, אם ההתנהגות שלהם לא רגילה לאחרונה, אם אתם מרגישים שמשהו מתרחש ואינו כשורה ובמיוחד אם יש היסטוריה משפחתית של הפרעות מצב רוח – פנו לקבלת ייעוץ פסיכיאטרי מקצועי. ככל שההפרעה מטופלת סמוך יותר להתפרצותה הראשונית כך ניתן למזער את ההשפעה שיש לה על חייו של הלוקה בה ועליכם – הקרובים ובני המשפחה.

מה קורה אם לא מטפלים בהפרעה בזמן?

להפרעה דו קוטבית לא מטופלת יכלה להיות השפעה קשה מאוד על מי שלוקה בה, משפחתו וסביבתו הקרובה. השינויים הקיצוניים במצב הרוח, המעבר בין אפיזודות של דיכאון למאניה משבשים את היכולת לנהל מהלך תקין של חיים, להחזיק בעבודה קבועה, קשרים בינאישיים, לנהל את החיים כאדם עצמאי (לשכור דירה, לשלם חשבונות) ובאופן כללי לקבל החלטות בונות ומועילות. ללא טיפול, אפיזודות של דיפרסיה או מאניה יכולות להמשך שבועות ארוכים ואף חודשים ולהביא להרס של ממש לחייו של הסובל מהן. זאת הסיבה שבגינה חשוב כל כך לאבחן ולטפל בזמן במאניה דיפרסיה – כדי למנוע את ההשלכות שלה על חייו של הלוקה בה. כאשר הטיפול נעשה בשלב מוקדם מאוד ניתן להגיע לאיזון נפשי תוך זמן קצר מאוד ולחזור לשגרת החיים הרגילה.

איך חיים עם מאניה דיפרסיה?

בעזרת טיפול מקצועי ניתן בהחלט לחיות חיים נורמטיביים, פוריים ומוצלחים עם מאניה דיפרסיה. ישנם לא מעט אנשים מפורסמים עם מאניה דיפרסיה, פוליטיקאים, מדענים, אנשי חינוך ועשייה ובעצם – בכל קשת המקצועות והעיסוקים, ניתן למצוא אנשים המתמודדים עם הפרעות נפשיות בהצלחה.

המפתח לחיים עם מאניה דיפרסיה הוא הצמדות קפדנית לתכנית הטיפולית ובראש ובראשונה נטילה של התרופות בזמן ובמינון מתאים. שנית, מומלץ להימנע משתיה מופרזת של אלכוהול, שימוש בסמים ובאופן כללי להשתדל לחיות אורך חיים בריא הכולל תזונה נבונה ופעילות גופנית מתונה. עיסוק בתחביבים, ספורט לא תחרותי, יוגה, מדיטציה וכד' בהחלט יכולים לעזור לא רק לשפר את מצב הרוח והאיזון הרגשי אלא גם לשמר קשרים חברתיים.

במקרה של מאניה דיפרסיה ככל שתדעו יותר כך יהיה קל יותר להתמודד עם הופעתם של התסמינים. העשירו את עצמכם בידע עדכני לגבי ההפרעה, למדו כיצד היא באה לידי ביטוי אצלכם באופן ספציפי (בעזרת טיפול פרטני), השתתפו בפעילויות קבוצתיות והקשיבו לאחרים עם ההפרעה.

אמנם לא ניתן למנוע לגמרי את הופעתן של אפיזודות מאניות או דיפרסיביות בהחלט ניתן ללמוד לחיות איתן, להתמודד עם האתגרים שההפרעה מציבה ולנהל חיי משפחה, זוגיות, ילדים, קריירה, תחביבים ובאופן כללי ליהנות מחיים פוריים.

תשובות לשאלות נפוצות:

האם אפשר להבריא ממאניה דיפרסיה?

למרבה הצער, מרגע הופעתה, בדומה להפרעות נפשיות אחרות גם מאניה דיפרסיה נוטה ללוות את הלוקים בה לשארית חייהם. עם זאת, באמצעות טיפול מקצועי ואפקטיבי רוב המאובחנים בהפרעה מנהלים חיים רגילים לחלוטין, עובדים במגוון משרות, בעלי משפחות וקשרים חברתיים, משכילים ולוקחים חלק פעיל בחיי היומיום.

מה ההבדל בין דיכאון למאניה דיפרסיה?

ההבדל המרכזי בין השניים הוא בפרקי המאניה. כ-90% מהסובלים מדיכאון לא יחוו לעולם פרק של מאניה, רק כ-10% יאובחנו עם הפרעה דו קוטבית לאחר שחוו אפיזודה מאנית.

מה עלול לגרום להתפרצות ההפרעה?

הסיבות המדויקות להתפרצות ההפרעה אינן חד משמעיות ומשתנות מאדם לאדם. במקרים רבים ההתפרצות היא ספונטנית. עם זאת, נראה כי לחץ נפשי קיצוני, אירוע טראומטי ושימוש מופרז באלכוהול וסמים הם בין הגורמים המובילים.

כמה אנשים סובלים מההפרעה?

בישראל, כ-0.7 אחוז מהאוכלוסיה מאובחן מידי שנה כסובל מהפרעה דו קוטבית. בעולם מדובר על כ-1 עד 3 אחוז מהאוכלוסיה הכללית. אין הבדל בין מספר הנשים למספר הגברים המאובחנים עם ההפרעה.

האם התקף מאניה או דיפרסיה מחייב אשפוז פסיכיאטרי?

לא בהכרח, ניתן במקרים רבים לטפל בהתקף ללא אשפוז פסיכיאטרי במיוחד אם לא מדבר בהתקף ראשון והתפרצות פתאומית של ההפרעה. למרות זאת, חשוב לזכור כי האופציה של אשפוז קיימת ופתוחה בפני כל מי שמתמודד עם הפרעה נפשית כולל מאניה דיפרסיה במידה והוא זקוק לה. באשפוז ניתן לאזן את מצב הרוח, לקבל תמיכה והדרכה להתמודדות עם ההפרעה, להתחיל הליך טיפולי ולקבל כלים מעשיים לחיים עם מאניה דיפרסיה.

האם קנאביס רפואי עוזר לחולים במאניה דיפרסיה?

הדעות בקרב פסיכיאטרים המטפלים במאניה דיפרסיה חלוקות לגבי התועלת של קנאביס רפואי במקרה של מאניה דיפרסיה. קנאביס רפואי משמש להקלה על תסמיני חרדה ושיפור מצב הרוח, לעידוד התיאבון ולמגוון רחב של תסמינים רפואיים אחרים המופיעים גם במאניה דיפרסיה. אך במקרה של הפרעות מצב רוח כמו מאניה דיפרסיה אין די הוכחות ליעילות הקנאביס כשיטה טיפולית. למעשה, ישנן עדויות כי שימוש רב בקנאביס, במיוחד בגיל צעיר, עשוי דווקא להיות טריגר להופעת ההפרעה וכי הוא מחמיר את עוצמת התסמינים בזמן אפיזודה מאנית או דיפרסיבית.

עם זאת, הקנאביס כתרופה הוא תחום חדש יחסית הנמצא בחיתוליו וישנן עדויות המצביעות על תועלות רבות ושונות גם לטיפול בהפרעות נפשיות (במינון נמוך יש לציין). התייעצו עם הרופא המטפל שלכם לקבלת מידע נוסף.

מתי התסמינים של מאניה דיפרסיה דורשים פניה מיידית לעזרה מקצועית?

למרות שלא כל התקף של מאניה או דיפרסיה מחייבים פניה לקבלת עזרה מקצועית (במיוחד אם לא מדובר בהתפרצות ראשונית של ההפרעה) ישנם תסמינים הדורשים התערבות מיידית. כאשר מדובר בהתקף דיפרסיה חמור עד לכדי שיבוש משמעותי מאוד של שגרת החיים, כאשר ישנה סכנה לשלומו של המטופל בזמן התקף מאניה, כאשר הוא מדבר על אובדנות ומוות, מאיים לסיים את חייו, מודה היא הוא מרגיש חסר תועלת ועדיף שלא היה נולד כלל, עושה מעשים שעלולים לפגוע בו או באחרים (במיוחד בזמן מאניה), מאבד קשר עם המציאות או בכל מצב בו נדמה שאין שיפור לאחר נטילת תרופות מתאימות יש לפנות מיד לקבלת עזרה מקצועית.

מאמרים נוספים

תרופות לטיפול בהפרעות נפשיות