סרוקוול Seroquel

חומר פעיל: QUETIAPIN
מרשם רופא: כן
שייך לקבוצת: תרופות אנטי-פסיכוטיות
שמות מסחריים: סראוקוול, קווטיאפין טבע, קווטיאפין אינובמד, סרקוול XR

לאילו מצבים התרופה מיועדת?

סרוקוול היא תרופה בה משתמשים למטרת טיפול במצבים נפשיים ושינויים קיצוניים במצבי רוח כמו במקרים של מטופלים שסובלים מהפרעה דו קוטבית וסכיזופרניה. התרופה מסייעת בהחזרת האיזון של נוירוטרנסמיטרים במוח ועוזרת בהפחתה של הזיות ושיפור יכולת הריכוז. התרופה מורידה את רמת המתח והחרדה ומאפשרת למטופלים לחשוב בצורה ברורה יותר ואופטימית על עצמם והסביבה שלהם. סרוקוול יכולה לעזור למטופל עד כדי הבאתו להתנהלות תקינה בחיי היומיום, לשפר את מצב רוחו, איכות השינה ואפילו רמת התיאבון שלו.

מהו המינון המומלץ?

לרוב בין פעמיים לשלוש ביום בהתאם למינון שהרופא קובע לרוב בין 80 ל-500 מ"ג ביום. על מנת למנוע או להפחית את הסיכוי להופעה של תופעות לוואי, הרופא יכול להמליץ על נטילת סרוקוול במינון נמוך ולהגדיל אותו בהדרגה לאורך הזמן. אין להגדיל את המינון שנוטלים ללא התייעצות עם רופא או להמשיך ליטול את התרופה למשך זמן רב יותר לאחר שהרופא הנחה להפסיק ליטול אותה.

תדירות וזמן נטילת התרופה

פעם עד פעמיים ביום לטיפול בסכיזופרניה ומאניה, לפני השינה לטיפול בדיכאון דו קוטבי. יש ליטול את התרופה באופן קבוע, כדאי אפילו לשים תזכורת לאותה שעה כל יום על מנת לא לפספס.

אופן נטילת התרופה

סרוקוול ניתנת בטבליות לנטילה דרך הפה. אין לחצות את הטבלייה, אין לכתוש אותה ויש לקחת אותה בשלמותה מבלי ללעוס אותה.

תחילת ההשפעה

כשבוע עד כ-3 שבועות מתחילת הטיפול בתרופה.

משך ההשפעה

בין 6 – 8 שעות בממוצע.

נטילת מנה נוספת ומינון יתר

במידה ושחכתם ליטול את התרופה יש לקחת את המנה שנשכחה מיד ולדלג על המנה הבאה. אין ליטול מינון כפול של סרוקוול.

מהן תופעות הלוואי האפשריות?

נטילת סרוקוול מלווה לעיתים בתופעות לוואי כמו כאבי ראש, שלשולים, בחילה ואך קושי בהירדמות בלילה. במידה ומתחילים לסבול מסימפטום כלשהו, יש לדווח לרופא על מנת שיוכל להתאים את המינון הנכון. במידה והנכם וסובלים מתופעות נוספות כמו עייפות, עלייה במשקל, עצירות, טשטוש בראייה או יובש בפה, יש לדווח על כך באופן מידי לרופא המטפל ולקבל עזרה רפואית. סחרחורות הן גם תופעה ידועה לנטילת סרוקוול והן לרוב יופיעו בעת שינוי מנח מישיבה/שכיבה לקימה. שינויים קיצוניים במצב רוח, רעידות, קושי בבליעה, כאבי בטן, שינוי גוון העור לצהבהב ואף בעיות במתן שתן הן תופעות יותר נדירות שמצריכות ביקור מידי אצל הרופא. סרוקוול עלולה לעיתים נדירות לגרום לעלייה ברמת הסוכר בדם (מצב שמאופיין לרוב בצמא ומתן שתן מוגברים) ויש לדווח על כך באופן מידי לרופא המטפל. התרופה עלולה גם לגרום לעלייה ברמת הכולסטרול או הטריגליצרידים (מעלה את הסיכון לחלות במחלות לב) ולכן חשוב לדווח לרופא על כל תופעת לוואי על מנת שיוכל להחליט על המשך הטיפול.

מתי אסור להשתמש בתרופה?

אין להשתמש בסרוקוול בהריון או הנקה בשום אופן. השימוש בתרופה אינו מומלץ מתחת לגיל 25 ואינו מיועד כלל לילדים מתחת לגיל 18.

אזהרות בזמן שימוש בתרופה

  • אין לשתות מיץ אשכוליות או לאכול אשכוליות בזמן הטיפול בסרוקוול.
  • יש להימנע מנהיגה עד לתם תקופת ההסתגלות לתרופה שכן לעיתים יש לה השפעה מטשטשת.
  • אין לצרוך אלכוהול בזמן השימוש בתרופה.
  • במידה ואתם נוטלים תרופות המגבירות או מעכבות פעילות של אנזימי כבד, תרופות להורדת לחץ דם או תרופות המשפיעות על מערכת העצבים המרכזית יש ליידע את הרופא המטפל.
  • חשוב לעקוב אחר רמות הסוכר בדם.
  • יש לעקוב אחר משקל הגוף ולשאוף לתזונה מאוזנת ופעילות גופנית מתונה כדי למנוע עליה במשקל.

להורדת העלון לצרכן אשר נקבע ע"י משרד הבריאות לתרופת סרוקואל לחץ כאן

סרוקוול

מאמרים נוספים

תרופות לטיפול בהפרעות נפשיות