כיצד תזונה נכונה יכולה לסייע במצבים נפשיים?

ההבנה כי הקשר בין הגוף לנפש הוא עמוק ומשמעותי כבר קיימת ושרירה, ועל-כן אל לנו להתעלם מכך שאחד מהכלים הטבעיים שיכולים לסייע בניהול משברים נפשיים הוא גם התזונה שלנו.

המזון שאנו אוכלים אינו משפיע רק על הבריאות הפיזית שלנו, אלא גם על בריאות הנפש. רכיבים תזונתיים מסוימים יכולים לסייע בהפחתת חרדה, במיתון מתח נפשי, בשיפור ריכוז וזיכרון ועוד.

מזונות שעוזרים להתמודד עם חרדה

חרדה היא תגובה טבעית למצבים מאתגרים, אך כאשר היא הופכת לכרונית, היא עלולה לפגוע באיכות החיים.

מזונות מסוימים מכילים רכיבים תזונתיים המסייעים לאיזון המערכת העצבית.

כך למשל, דגי ים שמנים יכולים להיות לעזר רב. דגים כמו סלמון, מקרל וטונה עשירים באומגה 3 – חומצות שומן חיוניות שמסייעות להפחתת חרדה. מחקרים מצאו כי אומגה 3 משפיעה על הפחתת דלקתיות במוח ותורמת לאיזון ההורמונים והנוירוטרנסמיטורים.

גם אגוזים וזרעים, מוטב יהיה לשלבם בתזונה היומית במידה ואתם סובלים ממתחים וחרדה. אגוזי מלך וזרעי צ'יה הם מקור מצוין לאומגה 3, שיכולה לעזור במניעת חרדה. בנוסף, הם מכילים מגנזיום, מינרל שמסייע בהרפיית השרירים ושיפור מצב הרוח.

שייכים לחובבי השוקולד המריר? התמזל מזלכם, זאת כיוון שמחקרים מצביעים על כך ששוקולד מריר, המכיל קקאו בשיעור גבוה, יכול לסייע בהפחתת רמות הקורטיזול – ההורמון שמייצר את תחושת המתח. כמו כן, הקקאו מכיל נוגדי חמצון שמאזנים את מערכת העצבים.

מזונות שעוזרים למתח נפשי

מתח נפשי כרוני עלול להוביל לתשישות ולבעיות בריאות רבות. ישנם מזונות שתורמים להרגעת המערכת העצבית ולהפחתת רמות המתח.

במידה ואתם אוהבים לאכול יוגורט מדיב וקר או ערב, הקפידו לפזר עליו גם פירות יער. פירות כמו אוכמניות, תותים ופטל מכילים נוגדי חמצון רבים, ביניהם ויטמין C, שעוזר להוריד את רמות המתח בגוף. נוגדי החמצון שומרים על תאי המוח מהשפעות דלקתיות הנגרמות כתוצאה ממתח נפשי.

ואם כבר רכשתם סלמון מהטיפ הקודם שלנו, הרי שתמיד כיף לפלפל אותו בטעם הנפלא של האבוקדו. האבוקדו עשיר בחומצה פולית ובוויטמינים מקבוצת B, הידועים כמשפרים את תפקוד מערכת העצבים ומפחיתים מתח נפשי.

בשעת ערב קרירה לגמו תה ירוק. תה ירוק מכיל L-תיאנין, חומצה אמינית שידועה בהשפעותיה המרגיעות על המוח. החומר הזה יכול לעזור בהורדת קצב הלב ולסייע בהפחתת תחושות מתח.

מזונות שמשפרים ריכוז וזיכרון

יכולת הריכוז והזיכרון קשורות ישירות למצבם של נוירוטרנסמיטורים במוח ולבריאות כלי הדם. תזונה נכונה יכולה לתמוך בפעילות המוחית ולשפר את התפקוד הקוגניטיבי.

דגי ים שמנים שהזכרנו קודם לכן, נכונים גם כאן. אומגה 3 המצויה בדגים כמו סלמון וטונה אינה רק מרגיעה אלא גם חיונית לתפקוד המוחי, והיא יכולה לשפר את הריכוז והזיכרון.

תרד ועלים ירוקים מומלצים במיוחד במקרים אלו. ירקות עליים עשירים בוויטמינים ומינרלים כמו ברזל, ויטמין K ופולאט, שיכולים לתרום לבריאות המוח ולשיפור היכולות הקוגניטיביות.

גם ביצים מומלצות מאוד, זאת כיוון שהן מכילות כולין, חומר חיוני המהווה בסיס ליצירת אצטילכולין – נוירוטרנסמיטור חשוב שאחראי על זיכרון וריכוז.

רכיבים כלליים שיכולים לסייע רבות לגוף והנפש

גם אם אינכם יודעים להצביע על דבר מה נקודתי הטורד את מנוחתכם, הרי שישנם תוספים ורכיבים מסוימים שכדאי להוסיף תמיד לתזונה היומית.

פרוביוטיקה; חיידקים טובים שנמצאים במזונות מותססים כמו יוגורט וקפיר מסייעים באיזון חיידקי המעי, קשר שמוכר כיום כמשפיע על מצב הרוח ומסייע בהפחתת דיכאון.

הכורכומין המצוי בתבלין הכורכום ונחשב לרכיב הפעיל בתבלין זה, נמצא במחקרים כמסייע בהפחתת דלקות במוח ומשפיע לטובה על מצבי דיכאון וחרדה.

לצד כל אלו, הבה נדבר על אחד מן הרכיבים הכל כך מובהקים ומוכרים שמרביתנו לא צורכים אותו מספיק: מים. שתייה מספקת מסייעת לנפש, מרווה את הגוף ומאפשרת לקדם גוף ונפש בריאים ונינוחים יותר. הרי אין זה מקרי שממליצים לאדם טרוד לשתות רגע מים ולקחת אתנחתא.

לסיכום, תזונה נכונה היא אחד הכלים הפשוטים אך האפקטיביים שניתן לשלב בשגרה כדי לסייע לנפש להתמודד עם אתגרים. מזונות מסוימים ורכיבים תזונתיים כמו אומגה 3, ויטמינים מקבוצת B, פרוביוטיקה ונוגדי חמצון יכולים לשפר את מצב הרוח, להפחית חרדה ולהגביר ריכוז.

המאמר נכתב בשיתוף עם יעל בן חור, מאבחנת אירידיולוגית ומטפלת בנטורופתיה. אין לראות במידע האמור לעיל כחלופה להתייעצות רפואית או ייעוץ פרטני עם מטפל מומחה.

מאמרים נוספים

תרופות לטיפול בהפרעות נפשיות