התקופה האחרונה בה אזרחי ישראל והקהילה העולמית מתמודדים עם נגיף הקורונה היא ללא ספק תקופת משבר. משבר הקורונה הוא קרקע פורייה להתפתחותם של קשיים רגשיים ונפשיים גם עבור מי שאינו נמצא בקבוצת סיכון לכך. דיכאון, חרדה, בדידות ותחושת חוסר אונים מאפיינים את המצב הנפשי הלאומי, העולמי והאישי של רבים מאיתנו. מה ניתן לעשות כדי לשמור על איזון נפשי בזמן משבר הקורונה? איך לצלוח את התקופה הקשה הזו בשלום?
חרדה
משבר הקורונה הוביל רבים מאיתנו לחשוש לבריאותנו ולבריאות האנשים היקרים לנו. החשש מהידבקות בנגיף והדבקת אחרים, אי הוודאות בתחילת המשבר (האם מדובר בנגיף קטלני? כמה הוא מדבק? האם אני נמצא בסיכון? האם משפחתי? מה צופן העתיד?) גרמו לתחושת חרדה לאומית ואישית. בנוסף, רבים מאתנו מצאו את עצמם מתמודדים עם קשיים כלכליים ותעסוקתיים בשל יציאה לחל"ת, פיטורים, סגירת עסק וירידה בשעות העבודה.
חרדה מאופיינת על ידי מחשבות קטסטרופליות טורדניות, תחושת לחץ ומחנק, אי שקט וקשיי נשימה. כדי להוריד את מפלס החרדה מומלץ להסיח את דעתנו כמה שניתן:
- לעסוק בפעילויות שונות
- למזער צריכת מידע מן התקשורת
- לשמור על שגרה ועל קשרים חברתיים תומכים
במידה והנכם חווים קשיים משמעותיים אל תהססו לפנות לקבלת טיפול נפשי קוגניטיבי.
בדידות ודיכאון
משבר הקורונה כפה על רבים מאיתנו בדידות – לא רק קשישים ומבוגרים החיים לבדם סובלים מבדידות בתקופה זו, גם מי שאיבד את עבודתו, נאלץ לצאת לחל"ת, נמצא בבידוד וכל מי שנאלץ להישאר בביתו בזמני הסגר עשוי לחוש בדידות, ריקנות ודיכאון. חוסר היכולת לפגוש בני משפחה וחברים, צמצום המעגלים החברתיים והצורך בריחוק חברתי הובילו גם את מי שלא נמצא בקבוצת סיכון לכך לחוש בודד ומנותק מן העולם והחיים הנורמטיביים. הדרך הטובה ביותר להתמודד עם משבר נפשי כתוצאה מבדידות ודיכאון היא לשמור כמה שניתן על קשרים חברתיים – היפגשו באוויר הפתוח עם משפחה וחברים, שמרו על קשר טלפוני, עשו פגישות ב – ZOOM. אם אתם מרגישים ירידה במוטיבציה, דכדוך, מחשבות שליליות, חוסר תיאבון, קשיי הירדמות או שינה ייתכן ואתם סובלים מדיכאון. זה הזמן לפנות לקבלת תמיכה נפשית וטיפול רגשי.
שמירה על בריאות כללית
הבריאות הכללית שלנו משפיעה גם על הנפש והבריאות הקוגניטיבית שלנו. הקפידו לשמור על בריאות כללית טובה על ידי :
- פעילות גופנית בבית או ספורט יחידני בחוץ
- שמירה על זמני ארוחות קבועים גם בשגרת בידוד או סגר
- אכילה מתונה של מזונות מזינים והימנעות מ"ג'אנק פוד"
- הימנעות משתיית משקאות המכילים קפאין או אלכוהול
במידה והנכם מרגישים ברע, אל תהססו לפנות אל רופא המשפחה. רופאים רבים מקבלים מטופלים גם באמצעים אלקטרוניים כמו תור ב-ZOOM .
אכילה רגשית והפרעות אכילה
שהייה ממושכת בבית, לחץ ומתח נוטים להחמיר אכילה רגשית והפרעות אכילה. כדי לשמור על בריאות איתנה ואיזון נפשי מומלץ מאוד לשמור על תפריט בריא. אם אתם מוצאים את עצמכם חווים תסמינים של אכילה רגשית (אכילת יתר, אכילת מזון עתיר שומן וסוכר, אכילה בלילות, פניה לאוכל כפתרון לשעמום) פנו לייעוץ דיאטני שיעזור לכם לשמור על תפריט מאוזן ולהימנע מההשלכות השליליות של אכילה רגשית. במידה והנכם מאובחנים כסובלים מהפרעות אכילה השתדלו לשמור על מסגרת טיפולית תומכת. אל תוותרו על טיפול פרטני או קבוצתי (אפשר גם אונליין), שמרו על קשר עם הגורמים המטפלים ועם מערכת התמיכה החברתית והמשפחתית.
פנאי ותחביבים
בעקבות משבר הקורנה, רבים מאיתנו מוצאים את עצמנו עם לא מעט זמן פנוי. נצלו את הזמן לתחביבים קיימים או נסו תחביב חדש. ישנם אינספור קורסים מקוונים המוצעים גם בחינם בימים אלו לכל תחביב וכל מלאכה. נסו למצוא עניין חדש בתחביבים ישנים, התחילו פרויקט או סיימו פרויקט שיושב זמן רב במגירה. תמיד רציתם לערוך את התמונות שלכם לאלבום משפחתי? זה הזמן. יש לכם כלי נגינה שצובר אבק? חפשו קורס למתחילים אונליין. חלמתם ללמוד להכין עוגות מעוצבות? לשפץ רהיט ישן? עכשיו זה הזמן. תחביבים ופעילויות פנאי יעזרו לכם לא רק להעביר את הזמן אלא גם לשמור על תחושת מסוגלות וחיוניות.
לוח זמנים ותכנון משימות
בזמן משבר אנו נוטים להרגיש מוצפים במשימות קטנות כגדולות – החיים לפתע אינם מסודרים והשגרה שאנו רגילים אליה מופרת. לחץ וחרדה מריבוי משימות עשויים להשפיע לרעה על האיזון הנפשי. עריכת לוח זמנים יומי ושבועי תעזור לשמור על סדר, במיוחד עבור משפחות עם ילדים. ערכו לוח זמנים קבוע, שתפו את כל בני הבית בתכנון שלו והקפידו לא לסטות (כמה שניתן) מהמתוכנן. שמרו על השגרה החדשה שלכם בדיוק כפי ששמרתם על שגרת עבודה/לימודים/בית/פנאי לפני משבר הקורונה.
הרפיה ומדיטציה
מחקרים רבים מצביעים על היתרונות של תרגילי הרפיה ומדיטציה בהתמודדות עם לחץ וחרדה. תרגלו מדיטציה, מיידפולנס, תרגילי נשימה ודמיון מודרך. תוכלו למצוא מדריכים כתובים ומצולמים בקלות ובחינם אונליין וכמובן לקבל הדרכה מקצועית בטלפון או ב-ZOOM. טכניקות אלו יעילות לא רק להתמודדות בזמן משבר בקורונה, מדובר במערך כלים אפקטיבי מאוד שיעזור לכם לצלוח מצבי לחץ גם בעתיד.
טיפולים אלטרנטיביים
הגוף והנפש הם אחד ולא ניתן לדאוג לאיזון נפשי מבלי להתייחס גם לגוף. במידת האפשר, נצלו את התקופה הקרובה לטיפולים משלימים ואלטרנטיביים כמו רפואה סינית ודיקור, עיסוי, טאי צ’י צ’וא'ן, יוגה, יעוץ אנרגטי ועוד – האפשרויות רבות וללא ספק, כל אחד יכול למצוא את הטיפול המתאים לו.