מהי דנטופוביה?

יש לכם פחד מרופאי שיניים? אתם לא לבד, יתכן שגם אתם סובלים מדנטופוביה. דנטופוביה היא תופעה מורכבת ונפוצה יותר מכפי שרבים חושבים. מדובר בפחד עמוק ובחרדה מביקורים אצל רופאי שיניים, אשר יכול להשפיע על המטופלים ולגרום לנזק בריאותי לטווח הארוך. למרות שפחד מרופאי שיניים נתפס לעיתים כתופעה שולית, המחקר הקליני מראה לנו תמונה אחרת, מדובר בתופעה שבמידה ולא מטפלים בה ההשלכות יכולות להיות ממש לא נעימות.

דנטופוביה

איך תדעו אם גם אתם סובלים מדנטופוביה?

דנטופוביה אינה רק פחד פשוט מרופאי שיניים, אלא מצב פסיכולוגי מורכב יותר הגורם למצוקה נפשית. בעוד שבעבר התופעה הוגדרה כפחד לא רציונלי, ההבנה שיש לנו היום היא מורכבת יותר. הפוביה נובעת לרוב מחוויות עבר טראומטיות או ממנגנוני הגנה פסיכולוגיים שפותחו כתגובה לחוויות שליליות. כדי לזהות אם אכן מדובר בדנטופוביה כדאי לשים לב לסימנים הבאים אצל המטופל- האם הוא חש פחד מעצם דמותו של רופא השיניים? פוחד מטיפולי שיניים ספציפיים? חש חרדה בזמן החיטוי והשימוש בכלי הטיפול? האם קיימות  אצלו חוויות עבר או טראומות שמגבירות את הפחד?  כאשר נצליח לייחס את הפחד לשלב מסויים בטיפול ובהיפגשות עם רופא השיניים יהיה גם יותר קל לאבחן ולטפל בו.

כמה נפוצה דנטופוביה?

מחקרים מצביעים על שכיחות הולכת וגדלה של דנטופוביה בקרב אוכלוסיות ברחבי העולם. בארצות הברית, כ-75% מהאוכלוסייה חווים פחד כלשהו מרופאי שיניים. בקרב 5-10% מהאנשים, מדובר בפחד כה עז שהוא מוביל להימנעות כמעט מוחלטת מטיפולי שיניים, גם בעת הצורך. מעניין לציין כי על פי נתונים נשים סובלות מדנטופוביה יותר מגברים וכי היא יותר נפוצה בקרב אוכלוסיה צעירה.

מה גורם לדנטוטפוביה?

בדרך כלל חוויה אישית כלשהי היא הגורם המרכזי להתפתחות פחד מרופאי שיניים. טראומות מכאיבות או לא נעימות שחווינו בעבר עשויות להותיר חותם עמוק. עם זאת, לא רק עוצמת הכאב שחווינו קובעת, אלא גם האווירה והיחס שקיבלנו מרופא השיניים שלנו.

אצל הרבה אנשים הפחד יכול להתפתח גם בעקבות למידה עקיפה מחוויות של אחרים. סיפורים טראומטיים של קרובים שביקרו אצל רופא שיניים, ייצוגים שליליים אליהם אנחנו נחשפים בטלוויזיה ובמדיה החברתית ואפילו חוויות קשות שעברנו גם בסביבות רפואיות אחרות, שאינן דווקא אצל רופא השיניים- כל אלה יכולים להשפיע עלינו ולהוביל להתפתחות של חרדה מרופאי שיניים.

אצל רבים אחרים הגורם המרכזי לפחד נובע מתחושת חוסר השליטה שמריגשים בעת טיפול שיניים. ככל שאנשים מרגישים שאינם יכולים להשפיע על המתרחש, כך רמת החרדה עולה משמעותית.

איך מטפלים בדנטופוביה?

כאמור, מדובר בתופעה רצינית שדורשת טיפול נכון, וכך יש להתייחס אליה. הטיפול נעשה בכמה מישורים אשר הראשון בהם הוא טיפול קוגניטיבי-התנהגותי. כאן נעבוד על הקניית ידע מדויק על טיפולי שיניים, ניפוץ של סטיגמות ונוכל לבצע חשיפה הדרגתית למצבים מעוררי חרדה. ניתן לעבוד גם על טכניקות הרפיה בהן ניתן להשתמש בעת מצבים מלחיצים.

גישה נוספת מציעה טיפול תרופתי הכולל כדורים להפחתת חרדה, והרדמה קלה או שימוש בגז צחוק בזמן טיפולי שיניים. כדי לעזור לעצמכם רצוי לפחית גירויים מלחיצים אחרים בזמן הטיפול, ליידע את הצוות הרפואי בפחד שלכם, לשמוע מוזיקה מרגיעה בזמן הטיפול ולבקש הסבר מהצוות הרפואי לכל שלב בטיפול כדי להרגיש שאתם שולטים במצב.

ניתן לטפל בדנטופוביה

מחקרים מראים כי טיפול קוגניטיבי-התנהגותי שמבוסס על חשיפה הדרגתית הוא אחד האמצעים היעילים ביותר. בקרב מבוגרים וילדים, נמצאה יעילות גבוהה בהפחתת רמות החרדה. דנטופוביה היא מצב שיש לקחת ברצינות ולטפל בו כדי לשפר את בריאותכם הנפשית והכללית. הבנת השורשים הפסיכולוגיים, הגורמים המעצבים אותה והדרכים לטיפול יכולה לסייע גם לכם להתגבר על החסם הנפשי ולשמור על בריאות הפה והשיניים.

מאמרים נוספים

תרופות לטיפול בהפרעות נפשיות