ניתוח מוהס (Mohs) הוא שיטת ניתוח ייחודית להסרת גידולי עור, הנחשבת לאחת מהיעילות ביותר לטיפול בסרטן עור, במיוחד במקרים של גידולים הממוקמים באזורים רגישים כמו הפנים, הצוואר והידיים. ניתוח זה מאפשר למנתח להסיר את הגידול תוך בדיקה מיידית של הרקמות המוסרות במעבדה בכדי לוודא שהגידול הוסר לחלוטין, אך תוך שימור של כמה שיותר רקמה בריאה.
ההליך נדרש, לרוב, במקרים של גידולים סרטניים מסוג קרצינומת תאי הבסיס (BCC) או קרצינומת תאי הקשקש (SCC), ולעיתים, גם עבור גידולים אחרים (כדוגמת מלנומה שטחית). ניתוח מוהס מבוצע כאשר יש צורך לדייק במיוחד בהסרת הגידול, כמו באזורים שלהם חשיבות אסתטית או חשיבות תפקודית).
יתרונו המרכזי של ניתוח מוהס הוא היכולת להסיר את כל תאי הסרטן בשכבות מדודות ומבוקרות, תוך שמירה על מקסימום רקמה בריאה, דבר המאפשר קבלת תוצאות אסתטיות טובות יותר, בד בבד עם הקטנת את הסיכוי לחזרת הגידול. כך שאם הומלץ לכם לעבור ניתוח מוהס, כדאי שתדעו שזוהי אחת השיטות המתקדמות והיעילות ביותר לטיפול בגידולי עור.
כיצד מתבצע ניתוח מוהס?
ניתוח מוהס הוא תהליך כירורגי ייחודי המבוצע בשלבים. בתחילת ההליך, הרופא מרדים את האזור המקומי סביב הגידול בכדי להבטיח שלא תחושו כאב. לאחר מכן, הרופא יסיר שכבה דקה של העור המכילה את הגידול ושולח אותה לבדיקה מיידית במעבדה.
במעבדה, בוחנים את הרקמה תחת מיקרוסקופ כדי לבדוק אם קיימים עדיין תאי סרטן בשוליים של הרקמה שהוסרה. אם נמצאים תאי סרטן, הרופא יסיר שכבה נוספת בדיוק מהאזור הנגוע, ושוב ישלח אותה לבדיקת מעבדה. התהליך ימשך באופן זה עד שכל תאי הסרטן יוסרו ושולי הרקמה שמסביב לאזור הגידול יהיו נקיים לחלוטין מתאים סרטניים.
מדוע ניתוח מוהס נחשב כיעיל יותר בהשוואה לניתוחים אחרים?
ניתוח מוהס נחשב לאחת מהשיטות היעילות ביותר להסרת גידולי עור, בעיקר בגלל הדיוק הגבוה שהוא מאפשר. בשיטה זו, המנתח יכול לבדוק בזמן אמת האם כל תאי הסרטן הוסרו, עובדה המצמצמת את הסיכון להשארת תאים נגועים בשולי אזור הגידול.
היתרון מרכזי נוסף של ניתוח מוהס הוא אפשרות שימור מקסימאלית של רקמה בריאה. בעוד שבניתוחים אחרים מוסרות שכבות עור גדולות יותר במטרה לוודא שהגידול הוסר לגמרי, בשיטת מוהס ניתן להסיר רק את השכבות הנגועות בסרטן. התוצאה היא פחות צלקות ופחות נזקים אסתטיים, דבר משמעותי במיוחד באזורים רגישים (וגלויים לעין) כמו הפנים והצוואר.
בנוסף, ניתוח מוהס נחשב ליעיל במיוחד במניעת חזרה של הגידול. אחוזי ההצלחה של ההליך הם גבוהים מאוד, ורוב המטופלים לא צריכים לעבור טיפולים נוספים לאחר מכן. השילוב בין דיוק, שמירה על רקמה בריאה ומניעת חזרת הגידול הוא ההופך את ניתוח מוהס לאחת מהשיטות המועדפות לטיפול בגידולי עור מסוגים מסוימים.
אילו סוגי גידולים מטופלים באמצעות ניתוח מוהס?
ניתוח מוהס מיועד, בעיקר, לטיפול בגידולי עור כמו קרצינומת תאי הבסיס (BCC) וקרצינומת תאי הקשקש (SCC), שהינם שני הסוגים הנפוצים ביותר של סרטן עור. סוגי גידולים אלו מתפתחים בשכבה החיצונית של העור (אפידרמיס) והם נגרמים, בדרך כלל, כתוצאה מחשיפה ממושכת לקרני השמש.
במקרים בהם הגידולים ממוקמים באזורים רגישים כמו הפנים, האוזניים או הצוואר – אזורים בהם יש חשיבות לשמירה על תפקוד ואסתטיקה – ניתוח מוהס יציע את הפתרון האידיאלי.
בנוסף, ניתוח מוהס מתאים גם לטיפול במלנומה שטחית – סוג של סרטן עור חודרני יותר, שנחשב למסוכן יותר. במקרים אלו, השיטה הייחודית של ניתוח מוהס מאפשרת להסיר את כל תאי הסרטן בצורה מבוקרת ומדויקת, תוך שמירה על רקמות העור הבריא.
מהם סיכוני הניתוח ומהי תקופת ההחלמה?
בדומה לכל הליך כירורגי, גם ניתוח מוהס כרוך בסיכונים מסוימים, אך אלה מוגדרים כנדירים יחסית. אחד מהם הוא זיהום באזור הניתוח, אולם הסיכון לכך הוא קטן מאוד, בעיקר אם מקפידים על הנחיות ההיגיינה לאחר הניתוח. בנוסף, עשויה להיווצר צלקת מסוימת באזור שבו מוסר הגידול, אך הרופא המנתח יעשה ככל שביכולתו בכדי למזער אותה ולשמור על האסתטיקה המרבית.
תקופת ההחלמה תלויה בגודל ומיקום הגידול שהוסר. לרוב, המטופלים מסוגלים לחזור לשגרה לאחר מספר ימים של מנוחה, אולם יש להימנע מחשיפה לשמש ומפעילות גופנית מאומצת למשך מספר שבועות. הרופא ייתן לכם הנחיות מדויקות כיצד לטפל באזור הניתוח וכיצד להימנע מסיבוכים.