זיפרקסה Zyprexa

חומר פעיל: OLANZAPINE
מרשם רופא: כן
שייך לקבוצת: נוגדי פסיכוזה אטיפיים, דור שני של תרופות נוגדות פסיכוזה
שמות מסחריים: Zyprexa זיפרקסה, זאפה, אולנזפין טבע

לאילו מצבים התרופה מיועדת?

התרופה זיפרקסה מיועדת עבור מטופלים שסובלים משינויים קיצוניים במצבי רוח או עבור מי שסובל מהפרעה דו קוטבית או סכיזופרניה. לעיתים נהוג לשלב תרופה זו עם תרופות אחרות שמשמשות עבור טיפול בדיכאון או עם ליתיום. התרופה מסייעת בהפחתה של הזיות, בהעלאת מצב הרוח ובשיפור התפקוד היומיומי גם עבור מי שסובל מתסמינים קשים של הזיות, דיכאון עמוק, מאניה דיפרסיה ופסיכוזה. זיפרקסה יכולה לשמש כטיפול חירום מידי במצב פסיכוטי או למניעה.

מהו המינון המומלץ?

הרופא עשוי להחליט על מינון נמוך בשלב הראשוני והעלאתו לאורך זמן וזאת על מנת להרגיל את הגוף לתרופה ולמנוע הופעה של תופעות לוואי. המינון המקובל הוא כ-5 עד 20 מ"ג ליום.

תדירות וזמן נטילת התרופה

בדרך כלל פעם ביום עם או בלי האוכל.

אופן נטילת התרופה

טבליות, זריקה תוך שרירית או טבליות מסיסות.

תחילת ההשפעה

בין שבוע לכשלושה שבועות עד להתייצבות.

משך ההשפעה

כ-24 שעות.

איך לאחסן את התרופה?

במקום יבש וקריר ללא חשיפה לאור.

נטילת מנה נוספת ומינון יתר

יש לקחת מנה שנשכחה מיד כשנזכרים אך לא שתי מנות יחד.

מהן תופעות הלוואי האפשריות?

במידה וסובלים מיובש בפה, עצירות, תאבון מוגבר, עלייה במשקל, סחרחורות או קלקול קביה, יש ליצור קשר באופן מידי עם הרופא המטפל. זיפרקסה עלולה לגרום גם לתופעות לוואי חמורות יותר שכוללות דפיקות לב איטיות, קושי בבליעה, עקצוץ או רעד בגפיים, שינוי קיצוני במצב רוח, עילפון, שינוי בגוון בעור או בעיניים, כאבים והתכווצויות בבטן, הפרעות נשימה במהלך השינה וקושי במתן שתן. התרופה עלולה גם להעלות את רמת הסוכר והכולסטרול בדם ולכן חשוב להיות במעקב ולשים לב לתסמינים חדשים על מנת להיות בטוחים שלא נוצרת פגיעה באיברים בגוף. נטילת

זיפרקסה עלולה במקרים נדירים לגרום למצב של דיסקינזיה מאוחרת שללא הטיפול המתאים יכולה להישאר קבועה. מדובר במצב שבו המטופל מבצע פעולות מסוימות וחוזרות ללא שליטה כמו תנועה מהירה של הגפיים, כיווץ השפתיים, עוויתות באזורים שונים בגוף ועוד.
התרופה יכולה להגביר את הייצור של פרולקטין בגוף – אצל נשים זה עלול לגרום לייצור חלב אם, קושי בכניסה להיריון ואף הפלה. אצל גברים, זה יבוא ליד ביטוי בשדיים מוגדלים, חוסר יכולת לייצר זרע או לתפקד באופן מיני.

נטילת זיפרקסה עלולה גם לגרום לתופעה של NMS – תסמונת ממאירה נוירולפטית שהסממנים שלה יבואו לידי ביטוי בחום גוף גבוה, נוקשות בשרירים, הזעה קיצונית, דופק לא סדיר ובעיות בכליות. ישנם מטופלים שמפתחים תגובה אלרגית לנטילת זיפרקסה שניתן לזהות כאשר מופיעה פריחה, גירוד ונפיחות באזור הפנים, בלוטות לימפה נפוחות ואף סחרחורות.

מתי אסור להשתמש בתרופה?

לא מומלץ להשתמש בזיפרקסה בהריון או הנקה, התרופה לא מיועדת לרוב לשימוש מתחת לגיל 18.

אזהרות בזמן שימוש בתרופה

  • שימוש ממושך עשוי לגרום לבעיות חניכיים ו/או שיניים ולכם יש להיות במעקב קבוע במרפאת שיניים.
  • יש לשים לב לעלייה ברמות הסוכר בדם, השומנים ועלייה במשקל הגוף.
  • מומלץ לא לנהוג עד להסתגלות להשפעות התרופה.
  • יש לדווח לרופא המטפל על כל תרופה טבעית או במרשם שאתם נוטלים שכן לזיפרקסה תגובתיות עם מספר רב של תרופות.

להורדת העלון לצרכן אשר נקבע ע"י משרד הבריאות לתרופת זיפרקסה לחץ כאן

זיפרוקסה

מאמרים נוספים

תרופות לטיפול בהפרעות נפשיות