ליתיום Lithium

חומר פעיל: מלח יסוד ליתיום
מרשם רופא: כן
שייך לקבוצת: מייצבי מצב רוח, תרופות נוגדות מאניה
שמות מסחריים: Licarbium

לאילו מצבים התרופה מיועדת?

תרופה וותיקה מאוד הנמצאת בשימוש מאז שנות ה-40 של המאה הקודמת. התרופה מייצבת את מצב הרוח של המטופל ומפחיתה את הקיצוניות המאפיינת הפרעות נפשיות כגון הפרעה דו קוטבית. התרופה מייצבת את מצב הרוח על ידי איזון הנוירוטרנסמיטרים שנמצאים במוח. כאשר משתמשים בתרופה זו לאורך זמן, התדירות של הפרקים המאניים והסימפטומים שמתלווים אליהם כמו עצבנות, חרדה, דיבור בקול ובמהירות, התנהגות אגרסיבית, מחשבות חסרות היגיון וכדומה יורדת באופן משמעותי. כמו כן, ליתיום משמש לטיפול בדיכאון קשה והיא התרופה הנפוצה ביותר לטיפול בהתקף מאניה.

מהו המינון המומלץ?

בין 1.8 ל0.45 גרם ליום למבוגרים.

תדירות וזמן נטילת התרופה

ליתיום עובדת בצורה יעילה ביותר כאשר כמות התרופה בדם נשארת קבוע ולכן חשוב ליטול אותה במרווחי זמן אחידים כל יום. ליתיום נוטלים בין 2 – 3 ביום עם או מיד לאחר הארוחה וזאת על מנת למנוע תסמיני קיבה.

אופן נטילת התרופה

בטבליות, תרופה זו מיוצרת תחת מספר מותגים שונים וכיוון שלכל מותג יכולה להיות השפעה שונה, חשוב שלא להחליף בין המותגים מבלי להתייעץ עם הרופא. חשוב שלא ללעוס או לרסק את התרופה כיוון שהספיגה בגוף צריכה להיעשות בהדרגתיות ולא באופן מידי.

תחילת ההשפעה

השיפור ניכר בין שבוע לשלושה שבועות לאחר התחלת נטילת ליתיום ולכן חשוב להיאזר בסבלנות ולפנות אל הרופא רק במידה וישנה החמרה.

משך ההשפעה

כ-18 ועד 36 שעות, לעיתים יותר.

איך לאחסן את התרופה?

במקום קריר ויבש.

נטילת מנה נוספת ומינון יתר

אין לקחת מנת ליתיום שנשכחה, יש לדלג למנה הבאה. במידה ונטלתם מנה כפולה יש לפנות מיד לטיפול רפואי כדי או לשלול מנת יתר או לטפל בה מידית.

מהן תופעות הלוואי האפשריות?

נטילת ליתיום עלולה לגרום לתופעות לוואי כמו עלייה במשקל, רעידות בידיים, צמא מוגבר, תדירות גבוהה של הטלת שתן וסחרחורות. תופעות אלה לרוב נעלמות לאחר שהגוף מסתגל לתרופה. במקרים בהם מופיעות תופעות לוואי כמו שלשול, הקאות, חוסר יציבות בהליכה, בעיות בדיבור, כאבים במפרקים, טשטוש בראייה, שינוי בגוון האצבעות ותחושת קור קיצוני בגפיים יש לפנות להתייעצות עם הרופא המטפל. ליתיום יכולה גם לגרום ליצור מוגבר של סרוטונין וכתוצאה מכך לעוויתות בשרירים, הזיות ודופק מהיר – אם אתם סובלים מתופעות אלה, יש לפנות לקבלת עזרה רפואית באופן מידי.

מתי אסור להשתמש בתרופה?

לא מומלך להשתמש בליתיום בזמן הנקה, ניתן במקרים נדירים בהריון.

אזהרות בזמן שימוש בתרופה

  • יש להקפיד לשתות בין 8 ל – 12 כוסות מים ביום ולשמור על תזונה בריאה שלא תכלול כמות גבוהה של נתרן. הגזמה בכמות המלח בתזונה יכולה להשפיע באופן ניכר על כמות הנתרן בדם ולהפוך את פעולת התרופה ללא יעילה ואף בעלת יכולת לפגוע בגוף. הנחיות לשינויים בכמות הנתרן בתזונה צריכות להינתן רק על ידי רופא או דיאטנית.
  • אין לקחת תרופות נוגדות דלקת כגון אינדומתאצין ופירוקסיקאם ותרופות נוגדות פסיכוזה יחד עם ליתיום. ככלל, אין ליטול כל תרופה או תוסף תזונה יחד עם ליתיום ללא אישור מפורש מן הרופא המטפל שכן ישנם חומרים רבים המגיבים עם ליתיום ועלולים לגרום לתופעות לוואי לא לרצויות ובמקרים נדירים אפילו הרעלת ליתיום.

להורדת העלון לצרכן אשר נקבע ע"י משרד הבריאות לתרופת ליקרביום לחץ כאן

ליתיום

מאמרים נוספים

תרופות לטיפול בהפרעות נפשיות