חומר פעיל: Lorazepam לוראזפאם
מרשם רופא: כן
שייך לקבוצת: בנזודיאזפינים
שמות מסחריים: לוריוון Lorivan
לאילו מצבים התרופה מיועדת?
לוריוון משמשת לטיפול במצבי חרדה על ידי השפעה על מערכת העצבים המרכזית (משפיעה על כימיקל בשם GABA שנמצא בגוף). התרופה יכולה להועיל במיוחד במצבים בהם מטופלים חווים חרדה ואינם מצליחים להירדם בלילה. כמו כן, היא משמשת להרפיית שרירים והתמודדות עם מתח. יש לציין כי הטיפול בלוריוון אינו טיפול ארוך טווח, התרופה מיועדת לשימוש קצר בלבד.
מהו המינון המומלץ?
המינון שניתן מבוסס על פרמטרים שונים תוך התחשבות במצבו הרפואי של המטופל. לרוב המינון שניתן הוא בין 2 עד 6 מ"ג. מטופלים אשר סובלים מחרדה לרוב יתחילו עם מינון של 2 עד 3 מ"ג ביום, מטופלים שסובלים מנדודי שינה יקבלו מינון של 2 עד 4 מ"ג ביום ומטופלים קשישים יקבלו מינון של בין 1 ל – 2 מ"ג ביום.
תדירות וזמן נטילת התרופה
מחלקים את מספר הפעמים שנוטלים את הכדור במשך היום כאשר המינון הגבוה יותר ניטל בערב, לפני השינה. יש להשתמש בתרופה זו באופן קבוע כל יום על פי הנחיית הרופא ולא להפסיק ללא הוראה מפורשת ממנו.
אופן נטילת התרופה
טבליות דרך הפה, אפשר לרסק את הטבלית או לחלק אותה למספר חלקים במידת הצורך.
תחילת ההשפעה
תוך חצי שעה.
משך ההשפעה
12 עד כ-18 שעות.
איך לאחסן את התרופה?
במקום קריר ויבש ללא חשיפה לאור.
נטילת מנה נוספת ומינון יתר
אין לקחת מנה כפולה של ליריוון בשום מצב. אם שחכתם מנה יש לקחת אותה מיד כל עוד המנה הבאה אינה בטווח של למעלה מ-3 שעות. אם הטווח של נטילת המנה הבאה קטן מ-3 שעות ניתן לקחת את התרופה מיד ולדלג על המנה הבאה.
מהן תופעות הלוואי האפשריות?
לנטילת לוריוון יכולים להיות תופעות לוואי כמו טשטוש בראייה, ירידה בחשק המיני, כאבי ראש, בחילות, צרבות, שינוי בתאבון ועצירות. כל התופעות הללו יכולות להופיע בהתחלת נטילת התרופה אך במידה והן ממשיכות ואף מחמירות, מומלץ לגשת להתייעצות עם הרופא המטפל ולשקול החלפת תרופה. ישנן תופעות לוואי חמורות יותר שנחשבות לנדירות ועלולות להופיע כמו שינויים קיצוניים במצב רוח עד כדי הגעה למצב של דיכאון, מחשבות אובדניות ואף הזיות. בנוסף, עלולה להופיע בעיה בדיבור, תחושת חולשה קיצונית, בעיות בהליכה ובזיכרון, עליית חום הגוף וכאבים מתמשכים בגרון. במידה ומתחילים לחוש גם איטיות בקצב הנשימה או שגוון העור והעיניים הופך לצהבהב, יש לפנות באופן מידי לגורם רפואי לסיוע.
מתי אסור להשתמש בתרופה?
השימוש בלוריוון אסור בהריון או בהנקה, אין לקחת את התרופה אם אובחנתם עם מחלת כבד חמורה, בעיות נשימה קשות או הפסקות נשימה בשינה. בנוסף, השימוש אסור אם ידועה רגישות לחומרים ממשפחת הבנזודיאזפינים.
אזהרות בזמן שימוש בתרופה
- במידה ומעוניינים להפסיק ליטול את התרופה, יש להתייעץ עם רופא ולהקטין את המינון בהדרגה.
- אין לשתות אלכוהול בזמן הטיפול בתרופה.
- במידה ואתם נוטלים הלופרידול, תרופות לטיפול בשחפת, שיגדון, לחץ דם, אסטמה, גלולות למניעת הריון, אומפרזול, אריתרומיצין ותרופות לטיפול בפרקינסון יש ליידע את הרופא המטפל, ייתכנו שינויים במימום הלוריוול.
- כאשר נוטלים לוריוון למשך זמן רב , הגוף מתחיל לפתח עמידות בפניה ולכן יכול להיות שבשלב כלשהו, היא תספיק לעבוד ואז יהיה צורך לעבור לתרופה מקבוצה אחרת שתוכל לסייע בהתמודדות עם החרדה.
- לוריוון יכולה להיות ממכרת ולכן מומלץ שלא לעשות בה שימוש קבוע למשך זמן רב.
להורדת העלון לצרכן אשר נקבע ע"י משרד הבריאות לתרופת לוריוון לחץ כאן