חלופות אשפוז פסיכיאטרי בישראל, לטיפול נפשי מיטבי ואישי

מוסדות פסיכיאטריים מספקים אמנם מענה טיפולי לחולים במחלות נפש, אבל הסביבה לא בהכרח משרה רוגע ולא תמיד מקדמת ריפוי. היום אפשר להירפא גם בבית, בפרטיות, עם טיפול והשגחה מסביב לשעון.

 

התאמה אישית ודיסקרטיות בטיפול חלופי לאשפוז המוכר

אשפוז פסיכיאטרי הוא חוויה לא נעימה לכל הדעות. אדם המתמודד עם הפרעות נפשיות או משבר חיים, וזקוק לעזרה נפשית עלול למצוא את עצמו בסיטואציה המביכה והמבעיתה שבה הוא מובל אל עבר חדרי האשפוז, המצויים בין כותלי בית החולים הפסיכיאטרי.

אשפוז פסיכיאטרי מלווה, לא פעם, ברגשות חרדה, פחד, חוסר אונים ובושה שאינם תורמים לתחושות טובות וחיוביות בקרב המטופלים בלשון המעטה, ההפך הוא הנכון. אשפוז פסיכיאטרי עלול לגרום למתמודדי הנפש לשקוע עמוק יותר במרה השחורה במקום לצאת ממנה, להרגיש שהם הגיעו לסוף דרכם ואין מוצא ושהחברה מוקיעה אותם מתוכה.

האין זה אבסורד שבית חולים פסיכיאטריים אשר מיועדים לסיוע נפשי במטרה המרכזית לסייע ולטפל במתמודדי נפש, עלולים בעת ובעונה אחת להוות מכשול גדול בתהליך הריפוי? לעיתים קרובות, למרבה האירוניה, האשפוז הפסיכיאטרי מעלה בקרב המטופלים מחשבות שליליות וגורם ללא מעט מטופלים להרגיש חוסר ביטחון וחוסר אונים משווע, וזאת בעקבות המרחב הטיפולי המוצע, שאינו מוכר, לא מתאים כל אחד ונתפס כזר ומנוכר בעיני מתמודדי הנפש המגיעים אליו.

כבר בשנות ה-70 הוצעו חלופות לאשפוז הפסיכיאטרי. בראשית שנות ה-70 התפתח מודל סוטריה על ידי הפסיכיאטר לורן מושר, שהציע את המודל במטרה לספק חלופה הולמת של בית טיפולי המורכב מקהילה טיפולית לאנשים המצויים במשבר נפשי או לאנשים שסובלים מהפרעות נפשיות (בעיקר מפסיכוזה). אחד מהמניעים המרכזיים של התפתחות המודל, היה חיפוש אחר מרחב טיפולי שיטיב עם המטופלים, יותר מאשר המרחב המוצע במסגרת בתי החולים הפסיכיאטריים, המספקים מענה טיפולי אך לרוב אינם משרים תחושת רוגע וביטחון, וחמור מכך לעיתים גם יוצרים מתח ולחץ רב על המטופלים, דבר שיכול לעכב באופן משמעותי את תהליך הריפוי.

עוד בשנת 2016 החלו ניצני החלופות הפסיכיאטריות בישראל לקרום עור וגידים. פרופ' פסח לכינטנברג שניהל במשך שנים רבות את בית החולים הפסיכיאטרי "עזרת נשים" הבין את הצורך בחלופה הולמת, וחלם על יוזמה לחלופת אשפוז פסיכיאטרי, עד שהרים את הכפפה, הגשים את חלומו והקים את בית סוטריה בירושלים לגברים, שנחל הצלחה רבה והעניק למטופליו טיפול הולם באווירה מכבדת, אנושית ופתוחה.

אולם, למרות השינוי המבורך המצב עדיין נותר בעינו. דוח מבקר המדינה לשנת 2018 הצביע על נתון מפתיע ביותר, לפיו כשליש מהמטופלים שאושפזו בבתי החולים הפסיכיאטריים אושפזו שלא לצורך, וזאת בעקבות הסיבה שלא מצאו להם פתרון חלופי אחר לטיפול הנפשי הדרוש להם.

אשפוז פסיכיאטרי בבית כחלופת אשפוז

הטיפול הנפשי בבתי החולים הפסיכיאטרי לא פעם לוקה בחסר בלשון המעטה, אין מספיק מיטות לחולים, קיים מחסור בצוות הרפואי לא תמיד מדובר בטיפול הנכון והמדויק בעבור המטופל, הסביבה אינה מוכרת ומרתיעה דבר שמזיק בפועל לתהליך הריפוי של המטופל ולתחושת הביטחון שלו. כמו כן, מדובר לעיתים בפגיעה של ממש בזכויות האדם הבסיסיות ואף בכבוד האדם.

כיום מוצעת חלופה מיטבית של אשפוז בית למתמודדי נפש, שמטרתה להעניק ליווי וסיוע רפואי אישי וצמוד לאנשים המצויים בשעת משבר או מתמודדים עם הפרעות נפשיות כלשהן וזקוקים למעטפת טיפולית ולסביבה מוכרת, תומכת ועוטפת.

אשפוז פסיכיאטרי בבית כולל השגחה צמודה 24/7, ונותן מענה טיפולי נפשי למטופלים בבית שלהם, המהווה מרחב בטוח, מוכר ומוגן המסייע לתהליך הטיפולי, ומקנה תחושות חיוביות של ביטחון, רוגע ונעימות. אשפוז בית מקנה אפשרות של אשפוז פסיכיאטרי דיסקרטי וקבלת תוכנית טיפולית אישית, גמישה בהתאם לצרכיו ולרצונותיו של המטופל.