הפרעות אישיות: אפשר להגיע לשקט נפשי

נפש האדם היא מורכבת מאוד, ויש הרבה מאוד הפרעות שיכולות להקשות על הסתגלויות ועל השתלבות בתוך נורמות חברתיות מקובלות. אחת מההפרעות הנפוצות ביותר בשנים האחרונות אלו הן הפרעות אישיות שונות. הפרעות אישיות הן למעשה תת קבוצה של תחום גדול יותר – הפרעות נפשיות, והן מאופיינות על ידי תבניות נוקשות וקשות מאוד לשינוי, של סוג מסוים של התנהגויות ומחשבות, לאורך תקופה של זמן. הפרעות אישיות זה משהו שצריך לטפל בו, ואסור להזניח אותו, ויש משמעות גדולה מאוד לגילוי מוקדם ולטיפול מתאים, בהתאם לגיל המטופל. הסובלים מהפרעות אישיות יכולים לגרום נזק רב לעצמם ולסביבה, וחשוב לדעת שכיום יש טיפול יעיל שיכול להקל ואף לפתור את הבעיה.

הפרעות אישיות מאופיינות בחוסר גמישות מחשבתית, קשיי הסתגלות בסיטואציות חברתיות ומשפחתיות, אי יכולת להתמודד עם לחץ, גם אם מדובר בלחץ סביר לכל הדעות. בנוסף, אותם אנשים סובלים גם ממצבי דיכאון נקודתיים, חרדה, התקפים פסיכוטיים ואף התמכרויות מסוגים שונים, בין אם לסמים, לפורנו או לאלכוהול. במקרים קיצוניים יותר, יש קושי ממשי בתפקוד יום יומי שמגביר אלמנטים כמו חרדה ודיכאון. על פי גורמים רפואיים רשמיים, יש עשרה סוגים שונים של הפרעות אישיות שמחולקים לשלושה אשכולות. האשכול הראשון כולל הפרעות מוזרות או אקצנטריות, השני כולל הפרעות דרמטיות, אמוציונאליות או בלתי יציבות, והאשכול השלישי כולל הפרעות אישיות אשר קרובות להפרעות חרדה או פחד. לכל אשכול ולכל הפרעה ספציפית בתוך האשכול יש את הטיפול הייעודי לה.

זיהוי ואבחון – מדדים ופרמטרים של הפרעות אישיות

החשיבות של זיהוי ואבחון הפרעות אישיות הוא חשוב מאוד, ויש לשים עליו דגש. ההגדרה המקצועית מצביעה על "תבנית מתמשכת של חוויה פנימית והתנהגות בלתי גמישה המופיעה במצבים רבים בחייו של אדם". לרוב, אותה תבנית חריגה מופיעה אצל אנשים בגיל הבגרות, ובמקרים הקשים, היא גורמת למצוקה משמעותית מאוד בתחומים משמעותיים מאוד בחיים, כולל התחום החברתי, התחום התעסוקתי והתחום האישי והרומנטי. אבחנה רשמית של הפרעות אישיות מתבצעת על ידי מספר מדדים, כאשר המדד הבולט הוא זה המודד התנהגות שסוטה מהנורמות החברתיות. המדד הזה מחולק לארבעה פרמטרים:

  1. קוגניציה – תפיסה עצמית, תפיסת האחר ותפיסת אירועים שונים שמתרחשים סביב האדם.
  2. אפקט – האינטנסיביות של התגובה הרגשית וההשפעות המיידיות שלה.
  3. תפקוד בינאישי.
  4. שליטה בדחפים.

מדדים נוספים של זיהוי הפרעות אישיות כוללים תבניות התנהגות שהן אינן גמישות במצבים חברתיים, תבנית התנהגותית הגורמת לדחק ופוגמת בתפקודים השונים, ההתנהגות החריגה נמשכת לאורך זמן, חוסר היכולת להסביר את ההתנהגות כתוצאה של הפרעה נפשית מוגדרת אחרת, וחוסר יכולת לתרץ את ההתנהגות כהשפעה פסיכולוגית שנובעת ממצב רפואי, תרופות או פגיעת ראש. למרות שהסימנים מופיעים בשלב מוקדם, אי אפשר לאבחן אנשים בהפרעת אישיות אנטיסוציאלית מתחת לגיל 18, מכיוון שיש לא מעט אנשים צעירים עם עיכוב בהתנהגות החברתית שלהם. הדבר החשוב ביותר הוא לנסות ולפתור את הבעיה, בין אם בדיבור, או בהפניות לטיפולים פסיכולוגיים ואף תרופתיים במקרה הצורך.

אפשרויות טיפול – להשגת שקט נפשי

הפרעות אישיות כיום הן שכיחות מאוד, גם אצל מתבגרים וגם אצל מבוגרים. עד לפני כמה שנים היה קשה מאוד לאבחן ולטפל בנושא, מה שהוביל אנשים לדיכאונות ואפילו להתאבדויות. כיום, עם המודעות הגדולה והיכולות המדעיות והרפואיות, אפשר למצוא פתרון ולהביא לשקט נפשי. ברוב המקרים, הסובל מהפרעות אישיות לא יכול או לא רוצה לעזור לעצמו וזה תלוי בעיקר בסביבה שלו, הקרובה והרחוקה כאחד, כדאי להביא אותו למצב בו הוא מקבל טיפול ייעודי, שיעזור לו להתמודד עם הקשיים של החיים ועם מצבים חברתיים בצורה טובה ונעימה יותר.

מאמרים נוספים

תרופות לטיפול בהפרעות נפשיות